Kambodja Skog By - Rött
B52 över Bagdad

 Under en längre tid har avsikten varit att skriva en artikel rörande de uppgifter Bill Clinton släppte i samband med ett besök i Vietnam hösten 2000.

Taylor Owen och Ben Kiernan har i en artikel i den kanadensiska tidskriften Walrus (Oktober 2006) utvecklat innebörden av de uppgifter som Clinton delgav som en "mänsklig gest".

Uppgifterna är omfattande - även om de har flera "mörka" perioder - och rör USA:s bombningar över Laos, Kambodja och Vietnam åren 1964-1975.

Det anmärkningsvärda är att uppgifterna gör helt klart att USA:s bombningar började mycket tidigare än tidigare angivet, att som Taylor Owen och Ben Kiernan påpekar: 

 "The database [...] shows that the bombing began four years earlier than is widely believed — not under Nixon, but under Lyndon Johnson."

De siffror Taylor Owen och Ben Kiernan analyserar är fruktansvärda och får dem att fälla följande kommentar:

"Cambodia [is] one of the most heavily bombed countries in history —perhaps the most heavily bombed."

Utan att här utveckla förhållandet mellan röda khemerernas väg till makten, och USA:s faktiska betydelse för deras väg dit, och det välde Pol Pot förde till sitt fruktansvärda slut med oändlig mänsklig förstörelse som följd, är det likväl av intresse att påpeka hur USA:s paranoida utrikespolitik firar en fruktansvärd ironisk triumf i kambodja.
Detta är uppenbart för var och en som äger rudimentära kunskaper om Kambodjas öde och äger blick för USA:s nutida avsikter i Irak och Afghanistan.

Taylor Owen och Ben Kiernan har skrivit en mycket bra och kortfattad artikel som bör samläsas med den pågående utställningen "Middag med Pol Pot", inte så mycket för att den säger något "annat" om Pol Pot och de röda khmererna utan för att deras artikel på ett önskvärt sätt exponerar USA:s faktiska roll i ett intressecyniskt politiskt "spel" med och i Kambodja.

Taylor Owens And Ben Kiernans artikel kan läsas här.


Sites bombed by the us air force in cambodia, 1965–1973:
113,716 sites,
230,516 sorties
2,756,941 tons of ordnance


Sites bombed

by the us air force

in cambodia, 1965–1973

<

 

 

113,716 sites

<

 

 

230,516 sorties

<

 

 

2,756,941 tons

of ordnance


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0