genomblödning, glycerin & Ernst Jünger"Att precisera det otydliga, att skarpare bestämma det obestämda: det är uppgiften för varje utveckling varje tidslig ansträngning. (---)
Bildhuggaren står till en början inför det råa blocket, den rena materia som omsluter varje möjlighet. Materien svarar mejseln; mejseln kan förstöra den eller befria livets vatten, andlig makt ur den.
Även för mästare vilar dessa möjligheter i det obestämda; de beror inte helt av hans vilja."
                                                                                                                           Ernst Jünger, Eumeswil

                                                                                                                              


skalle
                                                  

Det teoretiska arbetet är underkastat, givet möjligheter - ett tvång det allvarliga tänkandet ej klarar sig förutan.
Vad fysikern Bohm kallar implicit (invikt) respektive explicit (utvikt) ordning, tycks illustrera hur en genomblödning av tänkandet skulle kunna förnimma - utan att gripa vad Jünger kallar "möjligheter i det obestämda" - hur vi är bärare av ett ännu ej utfört arbete.

Följande experiment exponerar:

Om man droppar i en droppe bläck i ett kärl med glycerin och sakta rör i ena riktningen kommer droppen att dras ut och till sist ses "vikas in" i glycerinet. Men, om man sakta vrider åt andra hållet kommer droppen åter "vikas ut".

Denna  ordning, invikt och utvikt, återstår att tänka teoretiskt. Hur det obestämda ej är ett hinder utan ett ontologiskt mysterium, till skillnad från ett gåtlösartänkande som präglar en tid drogad av förklaringsiverKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0