Johan Norberg - en naiv melodi i baktakt


                                                     GAIVS•IVLIVS•CAESAR•OCTAVIANVS
Johan Nordberg intervjuas i DN den 4 sept. Denne mångsidige intellektuell som har blivit något av en tänkarpionjär i vulgärliberalismens framkant. Som du kan se på film åka land och rike runt och predika lönearbetets lov, eller med Johans ord - kapitalismens lov, dess välsignade mening för världen och "vår" kultur. Det kanske skulle förtjäna en närmare analys, men bara kanske.

Nu har Johan Norberg givits sig på att beskriva lyckans idéhistoriska arv och kanhända framtid. Du behöver naturligtvis inte läsa boken för att begripa något av det väsentliga i vad som står på spel i ditt eget liv.
Skälet till denna hafsigt ihopsatta kommentar är några ord som Nördberg yttrar i intervjun - som började han faktiskt tänka en vettig tanke, han säger: 

– När man håller på så mycket med ekonomi och politik, så ställer man sig till sist frågan: vad är poängen? Varför ska vi eftersträva ett samhälle med tillväxt, vad är vitsen?

Hör och häpna! Den med grundläggande kunskaper om Norrbergs syn på den kapitalistiska tillväxtens välsignelser vrider sig kanske i stolen när denne far och livskamrat ställer sig en fråga av detta slag.
Kan det vara sant? Läs igen: 

– När man håller på så mycket med ekonomi och politik, så ställer man sig till sist frågan: vad är poängen? Varför ska vi eftersträva ett samhälle med tillväxt, vad är vitsen?

Är det möjligt att det är som Sokrates misstänkte, att vissa saker kan man säga men inte tänka? Om det det är så att det myckna och inkomstbringande arbetet som tankesmed i frågor av ovannämnda natur förhindrat Norberj föreställa sig vikten av själva grundmotivet i sin gärning - ja, vad måtte denna man inte ha frågat sig!?

Måtte hans liv välsignas av fler tankespår, ty en ledtråd ges: tidigare var han lycklig när han arbetate, numera är han lycklig när han är tillsammans med sin son. Detta är i sig glädjande, men också oroande, emedan det kastar en lång och obehaglig skugga rakt in i denna gigggants tänkande.Kommentarer
Postat av: Johannes Jäger

väldigt olyckligt med alla stavfel i ovanstående text. Verkligen.

2009-09-09 @ 13:27:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0